Васил Левски. Отвъд митовете, легендите и заблудите
-15 %
Докладвай

Васил Левски. Отвъд митовете, легендите и заблудите


Свикнахме да обграждаме Левски с ореола на светец, да размиваме контурите му на реална историческа личност с важ­но място в българската история. Авторитетни историци си позволиха да превърнат спомена във факт, съмненията – в доказателства, легендите – в опорни точки. Тази книга обаче се обляга единствено на фак­тите и дири историческата истина.
Левски е от ония европейски водачи, които допускат и грешки, но успоредно с това поемат и огромни отговорности. Няма личност в световната история, при която махалото на човешката същност да се намира единствено и само в зоната на библейската нравственост и безукорната безпогрешност.
Кой е предателят на Левски? Защо е белязан като такъв поп Кръстю, докато тихомълком е омаловажена ролята на истинския предател? Защо се премълчава убийството на чирака в дома на Денчо Халача в Ловеч? Какви са последствията от срещата на Левски и Николчо Цвятков с турските заптиета в местността Пази мост?
Влияе ли масонството върху националноосвободителното ни движение? Какви са отношенията между Левски и другите дейци в организацията? Как тя се срива след няколко убийства и разкрития на турските власти? Как неусетно Левски става индулгенция, икона за пречистване на гузни съвести?
Книгата проучва и въпросите, свързани с опитите да бъде канонизиран Апостола, размонашването му, полемиката за гроба му и международния отзвук на съдебния процес срещу него.

Иван Лалев е историк, музеен специалист и директор (1991-2013) на Регионалния исторически музей в Ловеч. Изследва проблемите на Българското възраждане, както и делото на Васил Левски. Той пръв постави в историческата ни наука някои важни въпроси, свързани с влиянието на масонството и причините за залавянето на Апостола.

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 978-619-161-207-9
14.44 лв
16.99 лв

Най-купувани

Най-обсъждани