Езически погребален обред в Средновековна България VII-IX век
-15 %
Докладвай

Езически погребален обред в Средновековна България VII-IX век


Пътят на всяко преселение е очертан от гробове

Трудът на д-р Катя Меламед проследява етно-културните процеси в българското пред-християнско общество, факторите, които ги обусляват и модела на социална организация през VII – IX век. Основният емпиричен материал идва от ранносредновековните некрополи, известни от днешните български земи. Археологическите извори са представени в аналитичен каталог, който включва всички известни досега езически некрополи и е първи по рода си в българската литературата.
Обоснован е терминът Балканска култура за изследване на историческата и културната среда, в която се вписват некрополите и която влияе върху формирането на старобългарската култура. Изследван е географският фактор, изключително важен за развитието на социалните и културни процеси на Балканите.
Прекомерното разнообразие от елементи и влияния, предизвикани от него, не е изгубило въздействието си и днес.
Представен е опит да се проследят събитията, които се случват на територията на днешна България през ранното средновековие. Разгледан е механизмът, по който се развива културата, съчетала в себе си поведението, практиките и традициите на разнородни по произход групи население, заселени по различно време и в различна среда на Балканите, за да се консолидират в единен народ през X век.

Катя Христова Меламед (родена Генчева) е завършила история и българска филология във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Професионалната си кариера развива в Националния археологически институт с музей - БАН. Има специализации във Великобритания, Унгария и Полша. Ръководи археологически проучвания в Родопите, по течението на река Марица, в Банско и София. Участва в подреждането на постоянната експозиция на Археологическия музей. Има добър опит в организацията на много временни изложби и съпътстващите ги каталози. Десетина години преподава в Нов български университет. Публикува в България и чужбина.
Превежда специализирана литература. Доктор по история и археология.

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 9789543192069
25.50 лв
30.00 лв

Най-купувани

Най-обсъждани