Пътека за отвъд
-15 %
Докладвай

Пътека за отвъд


Настоящият том с избрани произведения на големия български писател, преводач и просветител Агоп Мелконян (1949-2006) включва романа „Смърт в раковината” и 23 разказа и новели, които го издигат до върховете на световната литература.

Агоп Мелконян е Писател, който умее да слиза до стъпалата на болката в човешката душа, предпочита да се влачи по пътя на Страданието, отколкото да подтичва по магистралата на прогреса, вниманието му е привлечено от антиутопичното. И прави всичко това проницателно, артистично и с усет за атмосфера.  

 - Проф. Огнян Сапарев

Фантастиката на Мелконян е метафорична, фантастика на преносните значения и подтекста. Тя го представя като фантаст с широк спектър на стилноизобразителните възможности, при който не може да става и дума за някакви строги жанрови рамки с ограничаващи твореца функции.

 - Проф. Людмила Стоянова

Всяка прочетена страница от този  писател е стъпалце нагоре и над... Приживе човекът вселена Агоп Мелконян ни водеше в като че ли несъвместимите свои търсения – балетрист, поет, преводач, драматург и публицист, интерпретатор на модерната световна наука или на арменската литература от времето след Спасителя. - Велко Милоев

 

Агоп Мъгърдич Мелконян (1949–2006) е български писател фантаст, преводач, журналист, университетски преподавател и книгоиздател от арменски произход.

Роден е на 10 март 1949 г. в Бургас. Дипломиран инженер, Мелконян дълго време работи като журналист в седмичния вестник „Орбита“, където пише за най-новите научни открития в областта на физиката, техниката и астрономията.

Като писател Агоп Мелконян е един от най-четените български фантасти. Автор на десетина книги - романи и сборници с фантастични повести и разкази. Автор е също така на голям брой пиеси (три от които са представяни на професионална театрална сцена) и сценарии за филми. Негови произведения са преведени на 65 езика.

Като преводач Агоп Мелконян сътрудничи на издателство „Георги Бакалов“ за подбора на поредицата „Библиотека Галактика“. Превежда произведения на братя Стругацки, Едгар Алън По и др.

Издател е на списанието за научна фантастика „Омега“ и редактор на месечното списание „Върколак“, по-късно преименувано в „Зона F“.

Преводач на арменска литература и поезия, публикувани от издателство „Ерато“, Агоп Мелконян е и един от основателите на катедрата по арменистика към Софийския университет, и преподавател по арменска филология.

 
Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 978-619-01-0391-2
20.40 лв
24.00 лв

Най-купувани

Препоръчано

Най-обсъждани