Думам ти, щерко. Български празници и обичаи
Докладвай

Думам ти, щерко. Български празници и обичаи



 

Ден след ден при мене ще идваш, че приказки да ти редя за народните ни празници и за поверията стари, що с тях редом битуват. Мъдрост вековна по тия земи е събрана. Различни са обичаите и традициите, ама все български са и аз по малко оттук-оттам ще вземам и на тебе ще предам.

Да започнем от ден първи на новата година. Нали така е прието календар да се прави. Ще ти разкажа за Гергьовден и за Димитровден, за Великден и за Коледа, за Баба Марта и за Голяма Богородица. За Герман и за Пеперуда, за Кокоша черква, че и за русалиите. Назад във времето ще минем и ще надзърнем в света на предците наши. Как са празнували те, какви са им били страховете, как са им минавали дните и как в бъдещето са провиждали.

 

Анелия Овнарска-Милушева е настоящ докторант в катедра „Етнология“ на СУ и магистър в три различни специалности – „Етнология“, „Педагогика“ и „Мениджмънт“. Тя е организатор и водещ на събития с фолклорни мотиви и на дискусии с деца и възрастни на тема българска народна вяра, обичаи и корени. Дългогодишна танцьорка и певица във фолклорен ансамбъл. Автор на Фейсбук страницата „Думам ти, щерко“.

Виж повече...
Откъс В желани

Няма налични издания

Най-купувани

Най-обсъждани