Епоха на разломи
-15 %
Докладвай

Епоха на разломи


Тази книга е посветена на разломите на епохата – размествания на социалните пластове, отслабване на социалните връзки, растяща социална фрагментация през последните няколко десетилетия, – които, разкъсвайки бентовете на утвърдените идеологически, политически и социални категоризации, предизвикват дълбока криза на колективните идентичности. Разломите на епохата обхващат и социалната критика, която, макар и призвана да задава посоките на социалната промяна, се оказва в плен на своите остарели интелектуални инструменти и следователно неспособна да разбира днешната историческа ситуация. В този смисъл книгата разглежда кризата на колективните идентичности и кризата на социалната критика като взаимозависими моменти на един общ епохален проблем.

Казано по-конкретно, тя представя кризата на колективните идентичности като задача, с която социалната критика трябва да се справи, за да преодолее собствената си криза.

Боян Знеполски е професор в катедра Социология към Философски факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Има докторска степен по философия и социални науки от Висшето училище за социални науки (EHESS) в Париж, Франция. Специализирал е в изследователски центрове във Франция, Холандия, Великобритания и Германия. Член е на редколегията на списание „Критика и хуманизъм“. Автор е на монографиите „Херменевтични парадигми“ (2004, АГАТА-А) и „Пределите на субекта“ (2007, АГАТА-А).

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 9786190105640
22.10 лв
26.00 лв

Най-купувани

Най-обсъждани