Затрупана София
-15 %
Докладвай

"Колко много бихме знаели за Ботева, за Любен Каравелов, за Друмева, за Вазова, за Алеко Константинов, за Пенчо Славейков и за други още, ако поне някой от техните съвременници – един-единствен за всекиго – бе изпълнил своя дълг. Не може да се допусне, че тия велики българи са общили само с безкнижници, негодни да изкажат онова, което са видели и преживели.

В тая своя книга аз улавям съвсем малка част свои преживявания. Ако е живот и здраве, при второ издание ще прибавя няколко глави за отношенията си с някои свои по-млади събратя и дори с ония от най-младите, с които общя и се разбирам като с най-добрите от своето поколение. Повече от това ще се узнае, когато бъде възможно да се публикува моят дневник „Време и съвременници”.

Всеки от нас, писателите, преживява извънредно много интересни неща при досега си със свои родни по дух. Ако той на седмицата, на месеца еднаж отделяше само един час да набележи някои от тях, сам би се смаял от книгата, която неусетно би се получила – без да знае как я е написал. Но преживяното при общение със свои събратя не му изглежда така важно, както неговите замисли на писател. Не винаги човек може да прозре предварително, че догдето оригиналните му творения ще избледняват, ще стареят, стойността на една дори лошо написана книга от преживяно със значителни люде расте с годините.

Обикновено се мисли, че дневник, писма може да пише всеки гимназист; че спомените са най-леката литература. Опитайте се, за да проверите, така ли е.

За подобен род литература са потребни някои такива качества, които на неопитния изглеждат мно­го обикновени. Преди всичко искреност. Както не чини нищо едно лирическо стихотворение, щом до­ловите, че поетът не е искрен, а се прехвърцунва, така не струва и една страница мемоари, ако схванем, че авторът се преструва. Книга спомени, написана простичко, безхитростно, чини много повече, отколкото една книга от това естество на изчофилен претенциозен език, пълна с литературни хитроумства. Ще рече, второто качество е - простота, безкрайна простота, без която също така лиричес­кият поет не може крачка да направи." - К.Х., из "Затрупана София"

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: ISBN
8.49 лв
9.99 лв
epub

Най-купувани

Препоръчано

Най-обсъждани