Над 8000 метра. Лхотце и Еверест на един дъх
-15 %
Докладвай

Над 8000 метра. Лхотце и Еверест на един дъх


Тази книга не е пътепис. Това е книга за могъществото на човешкия дух. Тази книга е за всички нас, които никога да няма да съберем сили и смелост да се изправим пред подобни предизвикателства и да достигнем до места, където природата е безмилостна, а смъртта дебне на всяка крачка.

Тази книга задава най-важните въпроси: докъде се простират мечтите ни и на какво сме способни, за да ги осъществим.

За Наско Скатов върховете не са просто метафора. Те са неговият път, цел, смисъл, вдъхновение. Сигурен съм, че когато не е в планината, ги сънува.

Вероятно хората, които тръгват по тези нечовешки пътеки към най-недостъпните върхове, имат различна мотивация. Това, което ме кара да се възхищавам на Наско, е фактът, че той е човек с кауза. Човек, който се опитва да прави неща, по-големи от него. Човек, който не просто разказва за постиженията си, а постоянно ни напомня колко важно е да живеем в мир с природата и да пазим това, което е останало от нея.

Докато четях тази книга, през цялото време си представях как Наско стои върху острите ледове, слуша свирепия вой на ветровете и гледа към върха – един малък човек, застанал пред страховитата мощ на планината.

И през цялото време чувах гласа му.

Честният глас на един човек, който много добре знае какво означават думите „нека Силата бъде с теб“.

Иво Сиромахов

... Притежаваш силата да покажеш на хората, че невъзможни неща няма. Да погледнат отвъд границата и да осъзнаят, че човешкия дух и възможности са необятни! Благодаря ти за най-ценния подарък – да повярвам в себе си. Никога преди не съм била по-силна и уверена в силата и способностите си. Заедно с теб – винаги напред и нагоре!

Мария Кабаиванова, Пловдив

Вдъхновението, почерпено от Вашите книги, личните послания и пожелания във всяка от тях, ми помогнаха да осъществя една бленувана мечта – да се изкача на връх Джангал. Очаквам с нетърпение следващите Ви книги за още вдъхновение и реализирани мечти!

Нели Александрова, Варна

Атанас Скатов е роден на 11 март 1978 година в град Сливен. Средно образование завършва в родния си град, висше – в Аграрен университет, Пловдив, магистър по Растителна защита и докторат в Хумболт университет, Берлин, Германия.
Работил е като научен сътрудник в България и Германия, като университетски
преподавател в София и като мениджър и ръководител в частния сектор в България и Германия.
До 2012 година Атанас Скатов не се е занимавал с физическа активност повече от 15 години. От началото на 2012 преустановява напълно консумацията на животинска храна и започва всекидневно да спортува.
От 2013 до 2018 година Атанас Скатов участва в 16 експедиции по света и изкачва
успешно 13 върха. Той става първият веган в света, който е и:

• Първият българин изкачил Седемте континентални първенци на планетата – Seven Summits;
• Първият българин изкачил връх Еверест, 8848 м, по северния и по южния маршрут, 2014 и 2017 г.;
• Първият българин изкачил най-бързо два върха над 8000 метра – Еверест и Лхотце през май 2017 г. за 5 дни и 12 часа;
• С най-бърза експедиция в света на връх над 8000 метра – връх Макалу, 8481 м, за 94 часа;
• Първият българин атакувал 3 осемхилядника за 23 дена – Анапурна, Дхаулагири и Макалу през май 2016 г.; като Дхаулагири и Макалу атакува в алпийски стил в рамките на една седмица;
• Първият българин участвал в 4 експедиции на върхове над 8000 м за 90 дни – Анапурна, Дхаулагири, Макалу и Гашербрум 2 през 2016 г.;
• Първият българин участвал в 16 експедиции за 5,5 години, като 8 от тях са на върхове над 8000 метра;
• Първия веган в света, изкачил връх над 8000 метра солово и без употреба на изкуствен кислород – връх Чо Ою, 8201м, на 13.05.2018 година.

 

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 9789544748395
21.25 лв
25.00 лв

Най-купувани

Препоръчано

Най-обсъждани