Време и стил. Контури на историята на модата през XX век
-15 %
Докладвай

Време и стил. Контури на историята на модата през XX век


Доц. д-р Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплина „Моден проект“ в специалност Мода към Националната художествена академия. Мариела Гемишева е известна с многобройни нестандартни  и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. Провокацията е съществен елемент в  нейните работи,  а според американския куратор Роджър Коновър тя е „неподражаема в превръщането на ограниченията в предимства” Носител е на множество престижни отличия, сред които три пъти наградата Златна игла на Българската академия за мода и Жена на годината на сп. Грация. Член е на Института за съвременно изкуство, както и на Съюза на българските художници.

Мариела Гемишева  е работила в международни, групови и самостоятелни проекти с куратори като Яра Бубнова, Мария Василева, Харалд Зееман, Питър Вайбъл, Еда Чуфер, Роджър  Коновър, Хедвиг Заксенхубер, Набойша Вилич и др.

Нейни работи са притежание на музейни институции като Софийска градска художествена галерия, ESSL MUSEUM – Виена, Gass Art Gallery – Tорино, както и на много други частни и публични галерии и колекции.

“С класическия си статус в контекста на модерността  модата е не просто социална система с установени закони. По-скоро тя проявява склонност да изменя собствените си правила поради характерното за нея ПРАВО НА ОТРИЦАНИЕ ИЛИ „ПРЕДАТЕЛСТВО”. Следваме модата, тъй като нейните ценности ни се предлагат не по авторитарен, а по парадоксален начин. Модата признава  и веднага  след това  отрича. Нейните правила са както институционални, така и подмолни.  Прагматиката й е колкото логична, толкова и антилогична.
В  модата трябва да избираш, а не да се подчиняваш“
Мариела Гемишева

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 978-619-02-0355-1
15.30 лв
18.00 лв

Най-купувани

Най-обсъждани