Фиалата на жреца
Докладвай

Фиалата на жреца

Тодор Каракашев е един от най-известните автори на приказки, разкази и стихове за деца. Пространно познава света на днешното дете, любопитството му, желанието му да се докосне до непознатото, да прави открития, да помага на нуждаещите се, да участва в приключения, да бъде състрадателен.

Новата му книга – „Фиалата на жреца“, е романтично повествование, в което паралелно са разгърнати приказно и реално, приказни и реални са героите в него, които в развитието на действието предприемат рискове и постъпки, за да постигнат благородната си цел – да спасят от крадци и разбойници свещената чаша.

Сюжетът на романа е изпълнен с интригуващи приключения, опасни действия, с приятелска загриженост и всеотдайност въпреки някои спречквания и несъгласия при вземане на решения в екстремални ситуации. Тодор Каракашев умее да заплита – и разплита, интриги, да създава напрегнати моменти, за да изпита смелостта и лоялността на участниците в случващото се, да създава подходяща атмосфера, тайнствена и магична при определени обстоятелства.

Тънкото и незлобливо чувство за хумор внася особено настроение и в най-критичните моменти от поведението на героите.

„Фиалата на жреца“ приковава вниманието на читателя още от първите страници на книгата. Приключенията, към които се втурват Мила, Мърхо, Големия Търбух и останалите епизодични герои, са подчинени на хуманната идея – да се спаси от крадци и бандити една уникална находка – фиалата, задигната от тях от музея.

Образите на тримата водещи действието герои са привлекателни с неподправената си детска наивност и чистота, с дребните хитринки, с приятелската преданост, с чистосърдечното си по детски поведение. Романното повествование на Тодор Каракашев е особено необходимо днес, когато духовното е превзето от посредствени екшъни и пълни с насилие жестокости. Тодор Каракашев е изпълнил в най-висока степен художествено пълноценно поставената си идейно-естетична задача. Получило се е по дух на настроение изключително интересно четиво за малки и големи читатели.

Виж повече...
Откъс В желани

Станете член на единствената в България електронна библиотека с авторски права. Срещу месечен абонамент от 9.99 лв. вие може да четете всяка една книга, качена в нея. Първите 7 дни са ви безплатни. Може да четете от всякакво устройство онлайн, нявсякъде и по всяко време.

С всеки абонамент вие лично подпомагате българските автори и българската литература.

Приятно четене!

Най-купувани

Най-обсъждани