Куцият дявол
Докладвай

Куцият дявол

Произведението ни пренася край североизточното българско крайбрежие във времената преди падането на българските земи и Балканския полуостров под османско робство. Това е епохата, в която деспот Добротица и синът му Иванко управляват с желязна ръка земите си от непристъпната крепост Калиакра. Повече от 30 години те достойно мерят сили в Черно море с византийци, латинци, генуезци, венецианци, със своеволни боляри и набиращите мощ османци. Сред описаните в творбата личности като основна фигура се откроява един нехарактерен герой – престъпникът  Коста, с прякори Белязания и Морския дявол. Трудният му живот го е приучил да се грижи само за своята изгода, но поредица от приключения и сблъсъкът му с дъщерята на Добротица Анна, променят светогледа му. Невероятната му воля за успех и живот, както и раняването в крака го превръщат в Куция дявол – страшилище за всеки угнетител.
Действието се развива много динамично, прекрасните описания на премеждията на героите в творбата са толкова живи, че за пореден път се убеждаваме в едно – „Куцият дявол” заслужаваше да бъде филмиран,  не само защото текстът се движи плавно като във филмов сценарий, а защото е едно от най-добрите произведения, които могат да се прочетат за тази смутна епоха. Великолепен Петър Бобев и поредна любима творба за неговите почитатели.

Виж повече...
Откъс В желани

Станете член на единствената в България електронна библиотека с авторски права. Срещу месечен абонамент от 9.99 лв. вие може да четете всяка една книга, качена в нея. Първите 14 дни са ви безплатни. Може да четете от всякакво устройство онлайн, нявсякъде и по всяко време.

С всеки абонамент вие лично подпомагате българските автори и българската литература.

Приятно четене!

Най-купувани

Най-обсъждани