Мислодобив
-15 %
Докладвай

"Във всеки звяр се крие капка милост. У мен я няма, значи звяр не съм." - Шекспир, "Ричард III"

В сборника „Мислодобив“ Калин Терзийски е събрал около 50 свои есета на различни теми от ежедневието. Като започнеш от войната в Украйна и в Залива, и стигнеш до истории, случили се на улицата с най-малки и дребни хора. Описвайки големите събития на съвремието ни, автора стига до частното и до малкото, до житейското и до неговото си. И обратното..

„В книгата има и мрак и светлина, защото единственото важно качество на един писател е да вижда ако не светлина и в най-мрачното, то да вижда поне смешното в най-мрачното. Защото когато се смее човек и най-мрачното изглежда някак си по-светло.“

Из книгата "Мислодобив":

"Аз съм само поглед, мисъл и фантазия – наблюдавам тук и там, шаря с очи неспокойно, виждам всякакви неща и се опитвам с тези всякакви неща да построя нещо, което да нарека свят.

Естествено, давам си сметка във всеки миг, че човек вижда това, което знае. Това, към което душата му е насочена. Великият Апелес казал на обущаря: Sutor, non supra crepidam! Обущарю, не по-високо от обувките! Защото обущарят почнал да му дава съвети как се рисуват дрехи, оръжия и т.н., а не се ограничил до обувките (за чието рисуване му дал ценен съвет). Защото, явно е, обущарят едва ли разбира нещо от нещата извън обувките; тъй като в света той вижда не друго, а кой как е обут!"

 

 

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 9786192203726
17.00 лв
20.00 лв
ISBN: 9786192204051
17.00 лв
20.00 лв
epub

Най-купувани

Най-обсъждани