Свободата на словото не може да се защити сама
-15 %
Докладвай

Свободата на словото не може да се защити сама


Книгата „Свободата на словото не може да се защити сама“ ще може да бъде закупена само с поръчка през сайта на издателство „Изток-Запад“ и няма да се разпространява другаде.

Съставител и редактор: Радост Николаева.

Това издание се осъществява по инициатива на Български хелзинкски комитет с подкрепата на Институт „Отворено общество“

 

 

Свободата на словото не може да се защити сама.

Ние, протестиращите граждани, трябва да отбраняваме този най-ценен ресурс на демокрацията, който държавата и частните медийни монополи системно тъпчат.

Тя е темелът на всички други граждански свободи, има ли я – има и надежда за промяна, когато я няма – първо идва безвремието, след това „единомислието“, а после – затвори, концлагери и „безследно изчезнали хора“.

 

Емил Роберт Коен (1951–2018)

 

 

Тази книга не СЪЩЕСТВУВА КАТО РЪКОПИС преди смъртта на своя автор. Нещо повече – авторът никога не е имал достатъчно самолюбие, което да мотивира публикуването на размислите и есетата му в книга. Социологът и правозащитник Емил Коен беше от хората, които мислят жизнената си задача главно като лична енергия в името на общностни каузи, защото проблемът за властта, държавата и свободата е не само въпрос на познание, но и на практическо и фактическо лично усилие и избор. Той следваше правилото: най-важното е да се изпълним със съзнанието, че свободата ни зависи от нас и да превръщаме това съзнание във всекидневни практически действия, защото свободата е конститутивен признак на прогресиращите социални системи и връзката между свобода на мисленето и на изразяването, на споделянето на мисълта и вярата е решаващото условие за постигане както на материално, така и на духовно благоденствие на хората.

Радост Николаева, съставител и редактор

Виж повече...
Откъс В желани
ISBN: 978-619-01-0534-3
17.00 лв
20.00 лв

Най-купувани

Най-обсъждани