Вихър
Докладвай

"Предлаганите страници са само истински преживелици от похода срещу Турция през 1912 г. Eдни от споменуваните лица загинаха още тогава, а други са живи. Оставих ги с действителните им имена. Моля за прошка, ако това се зловиди някому."

А. Страшимиров

София. 1. IX 1922 г.

Романът „Вихър“ е публикуван за пръв път през 1922 г. като №5 и №6 от „Българска общодостъпна библиотека“, издавана и редактирана от самия Антон Страшимиров. В това издание нито на външната, нито на вътрешната заглавна страница авторът е посочил към кой литературен вид причислява това свое произведение. Едва на гърба на корицата на втория том е поместено редакционно-рекламно съобщение, очевидно писано от самия Страшимиров, в което се казва: „Съчинението е роман без интрига – страшният роман на войната.“ По-късно в своята автобиографична книга: „Творчество и живот“ авторът нарича „Вихър“ роман-хроника или роман-хронология.

Виж повече...
Откъс В желани

Станете член на единствената в България електронна библиотека с авторски права. Срещу месечен абонамент от 9.99 лв. вие може да четете всяка една книга, качена в нея. Първите 7 дни са ви безплатни. Може да четете от всякакво устройство онлайн, нявсякъде и по всяко време.

С всеки абонамент вие лично подпомагате българските автори и българската литература.

Приятно четене!

Най-купувани

Препоръчано

Най-обсъждани